En dag när du öppnar din inkorg upptäcker du att du har fått ett mejl från en vän som du inte har hört av på minst ett år.


3::Du gör inget med mejlet, och du klickar framför allt inte på länken.
1::Du klickar på länken, eftersom du känner den som skickat mejlet (en vän).
1::Du klickar på länken endast om den på något sätt verkar bekant för dig.

Detta är rätt strategi. Du har inte hört av den här vännen på ett tag och detta ser verkligen ut som ett försök till nätfiske, där någon ohederlig person har hackat din väns mejlkonto och använder det. På detta sätt utnyttjar den berörda personen ert förtroende för varandra.  Sabotageprogram kan lätt installeras genom att klicka på en länk. Det faktum att avsändarens mejladress är din väns adress innebär inte nödvändigtvis att det är han eller hon som har skickat mejlet. Även om länken verkar bekant för dig bör du inte klicka på den (och den verkliga länken behöver inte heller vara den som du ser i mejlet).

 

En bra strategi är dessutom att ringa din vän. På så sätt kan du inte bara bekräfta att det rör sig om ett nätfiskeförsök (eller reda ut situationen om det är falskt alarm), utan även varna din vän om att någon ohederlig person kan ha hackat hans eller hennes konto. Detta kommer dessutom att varna din vän om att fler försök till nätfiske kan förekomma med hans eller hennes hackade mejladress.

 

Det här bör du inte göra. Detta mejl ser verkligen ut som ett försök till nätfiske, där någon ohederlig person har hackat din väns mejlkonto och använder det. På detta sätt utnyttjar den berörda personen ert förtroende för varandra. Sabotageprogram kan lätt installeras genom att klicka på en länk. Det faktum att avsändarens mejladress är din väns adress innebär inte nödvändigtvis att det är han eller hon som har skickat mejlet.  Även om länken verkar bekant för dig bör du inte heller klicka på den (och den verkliga länken behöver inte vara den som du ser i mejlet).

 

Rätt svar är att du inte bör göra något med mejlet, och framför allt inte klicka på länken. En bra strategi är dessutom att ringa din vän. På så sätt kan du inte bara bekräfta att det rör sig om ett nätfiskeförsök (eller reda ut situationen om det är falskt alarm), utan även varna din vän om att någon ohederlig person kan ha hackat hans eller hennes konto. Detta kommer dessutom att varna din vän om att fler försök till nätfiske kan förekomma med hans eller hennes hackade mejladress.

 

Fel strategi. Detta mejl ser verkligen ut som ett försök till nätfiske, där någon ohederlig person har hackat din väns mejlkonto och använder det. På detta sätt utnyttjar den berörda personen ert förtroende för varandra. Även om länken verkar bekant för dig bör du inte klicka på den (och den verkliga länken behöver inte heller vara den som du ser i mejlet). Sabotageprogram kan lätt installeras genom att klicka på en länk. Det faktum att avsändarens mejladress är din väns adress innebär inte nödvändigtvis att det är han eller hon som har skickat mejlet.

 

Rätt svar är att du inte bör göra något med mejlet, och framför allt inte klicka på länken. En bra strategi är dessutom att ringa din vän. På så sätt kan du inte bara bekräfta att det rör sig om ett nätfiskeförsök (eller reda ut situationen om det är falskt alarm), utan även varna din vän om att någon ohederlig person kan ha hackat hans eller hennes konto. Detta kommer dessutom att varna din vän om att fler försök till nätfiske kan förekomma med hans eller hennes hackade mejladress

 


När du öppnar mejlet står det ”Hej, klicka här http://shorturl.jhdsuyc.com, så får du en överraskning”.

 

Vad kan du göra i en sådan situation?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information