Nekega dne je poročevalec pri večernih poročilih razpravljal o internetni grožnji, imenovani botnet.


1::Botneti so oblika zlonamerne programske opreme.
3::Druga oseba bi lahko prevzela nadzor nad mojim računalnikom in ga uporabila za nezakonite dejavnosti, ne da vedel(-a), da je moj sistem ogrožen.
2::Če je spletna storitev okužena z botnetom, je mogoče ne bom mogel(-la) uporabljati.

Odgovor ni pravilen. Botneti so omrežja okuženih računalnikov, ki se lahko uporabijo za nezakonite dejavnosti (npr. dejavnosti kibernetske kriminalitete) brez vednosti lastnika. Zlonamerna programska oprema se uporabi za nadzor računalnika, botneti pa so omrežja okuženih računalnikih. Čeprav lahko botneti škodujejo podjetjem, imajo lahko posledice tudi za navadne uporabnike. Zato je pravilni odgovor, da lahko storilci kaznivih dejanj poskusijo prevzeti nadzor nad napravami (računalnikom, mobilnim telefonom) in jih uporabijo za nezakonite dejavnosti, ne da bi vedeli, da je vaš sistem ogrožen (tj. da je del botneta).

Več informacij o botnetih je na voljo v poročilu agencije ENISA na povezavi:

 

https://www.enisa.europa.eu/publications/botnets-measurement-detection-disinfection-and-defence.

 

Odgovor je pravilen. Botneti so omrežja okuženih računalnikov, ki se lahko uporabijo za nezakonite dejavnosti (npr. dejavnosti kibernetske kriminalitete) brez vednosti lastnika. Čeprav lahko botneti škodujejo podjetjem, imajo lahko posledice tudi za navadne uporabnike. Zato lahko storilci kaznivih dejanj poskusijo prevzeti nadzor nad vašimi napravami (računalnikom, mobilnim telefonom) in jih uporabijo za nezakonite dejavnosti, ne da bi vedeli, da je vaš sistem ogrožen (tj. da je del botneta).

Več informacij o botnetih je na voljo v poročilu agencije ENISA na povezavi:

https://www.enisa.europa.eu/publications/botnets-measurement-detection-disinfection-and-defence.

 

Odgovor je delno pravilen. Botneti so omrežja okuženih računalnikov, ki se lahko uporabijo za nezakonite dejavnosti (npr. dejavnosti kibernetske kriminalitete) brez vednosti lastnika. Lahko se uporabijo za preprečevanje dostopa do storitev, vendar je namen oblikovanja botneta običajno bistveno hujši. Čeprav lahko botneti škodujejo podjetjem, imajo lahko posledice tudi za navadne uporabnike. Zato je pravilni odgovor, da lahko storilci kaznivih dejanj poskusijo prevzeti nadzor nad napravami (računalnikom, mobilnim telefonom) in jih uporabijo za nezakonite dejavnosti, ne da bi vedeli, da je vaš sistem ogrožen (tj. da je del botneta).

Več informacij o botnetih je na voljo v poročilu agencije ENISA na povezavi:

https://www.enisa.europa.eu/publications/botnets-measurement-detection-disinfection-and-defence.Kljub imenu, ki je kot iz znanstvenofantastične knjige, je to resna težava za mnoge uporabnike. 

Kako vam lahko botneti škodujejo?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information