Opazili ste, da računalnik deluje nepredvidljivo in da za izvedbo normalnih opravil (npr. odpiranje dokumenta/aplikacije) potrebuje nekoliko več časa.


2::Računalniški virus, ki pogosto napade računalnike.
3::Zlonamerna programska oprema, ki drugim programov omogoča, da prevzamejo nadzor nad računalnikom, saj uporabnike zavaja glede svojega resničnega namena.
1::Napaka programske opreme, ki otežuje krmarjenje po internetu.

Trojanski konj ni računalniški virus, čeprav so tako računalniški virusi kot trojanski konji zlonamerna programska oprema.

Trojanski konj je samostojni program, ki bi moral početi, kar uporabnik želi, vendar dejansko počne nekaj drugega. Zato lahko ta neželena, skrita, dodatna funkcija omogoči drugim programom, da prevzamejo nadzor nad računalnikom, saj uporabnike zavaja glede svojega resničnega namena. Značilen primer trojanskega konja je trojanski konj AIDS, ki po številnih ponovnih zagonih šifrira uporabnikove podatke, glej: http://en.wikipedia.org/wiki/AIDS_(Trojan_horse).

 

Virus je nesamostojen del kode, ki se ob aktivaciji kopira v „gostiteljski program“. Virusi pogosto izvajajo dejavnosti, ki so škodljive za okužene gostitelje. Glavna razlika je, da se virusi širijo ter lahko okužijo druge programe ali naprave uporabnikov in drugih oseb, medtem ko se trojanski konji ne širijo samodejno. Značilen primer virusa je tako imenovani virus Melissa, glej: https://en.wikipedia.org/wiki/Melissa_(computer_virus).

 

Glej tudi: https://www.enisa.europa.eu/topics/national-csirt-network/glossary/malware.

 

Odgovor je pravilen. Trojanski konj je samostojen program, ki bi moral početi, kar uporabnik želi, vendar dejansko počne nekaj drugega. Zato lahko ta neželena, skrita, dodatna funkcija omogoči drugim programom, da prevzamejo nadzor nad računalnikom, saj uporabnike zavaja glede svojega resničnega namena. Značilen primer trojanskega konja je trojanski konj AIDS, ki po številnih ponovnih zagonih šifrira uporabnikove podatke, glej: http://en.wikipedia.org/wiki/AIDS_(Trojan_horse).

 

Glej tudi: https://www.enisa.europa.eu/topics/national-csirt-network/glossary/malware.

 

Trojanski konji niso napake računalniške programske opreme. Trojanski konj je samostojen program, ki bi moral početi, kar uporabnik želi, vendar dejansko počne nekaj drugega. Zato lahko ta neželena, skrita, dodatna funkcija omogoči drugim programom, da prevzamejo nadzor nad računalnikom, saj uporabnike zavaja glede svojega resničnega namena. Značilen primer trojanskega konja je trojanski konj AIDS, ki po številnih ponovnih zagonih šifrira uporabnikove podatke, glej: http://en.wikipedia.org/wiki/AIDS_(Trojan_horse).

 

Glej tudi: https://www.enisa.europa.eu/topics/national-csirt-network/glossary/malware.Zato ste poklicali prijatelja, ki je računalniški tehnik in vam vedno pomaga, ko imate težave z računalnikom. Po skrbnem pregledu vam razkrije, da je računalnik okužen s „trojanskim konjem“. 

Kaj pravzaprav je „trojanski konj“?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information