Kolikokrat na teden preberete članek o kibernetski varnosti in hekanju?


2::Neškodljivi računalniški strokovnjaki.
2::Zlonamerni storilci računalniških kaznivih dejanj.
3::Hekerji so lahko neškodljivi računalniški strokovnjaki in zlonamerni storilci računalniških kaznivih dejanj.

Odgovor je le delno pravilen, saj so lahko hekerji tudi zlonamerni. Hekerji so dejansko osebe z velikimi tehničnimi spretnostmi in znanjem, ki lahko nepooblaščeno dostopajo do zaščitenih sistemov in sredstev. Vendar ima lahko izraz različne pomene, ki so odvisni od konteksta, v katerem se uporablja. Običajno razlikujemo med „belimi klobuki“ (neškodljivimi hekerji) in „črnimi klobuki“ (zlonamernimi hekerji) ali med „hekanjem v dobre namene“ (npr. za oceno in preskus varnosti) in „hekanjem v slabe namene“ (npr. za kriminalne dejavnosti). Za zlonamerne hekerje se običajno uporablja izraz krekerji. Za razpravo o tej temi glej poročilo agencije ENISA na povezavi: https://www.enisa.europa.eu/activities/stakeholder-relations/nis-brokerage-1/brokerage-model-for-network-and-information-security-in-education.

 

Odgovor je le delno pravilen, saj so lahko hekerji tudi neškodljivi. Hekerji so dejansko osebe z velikimi tehničnimi spretnostmi in znanjem, ki lahko nepooblaščeno dostopajo do zaščitenih sistemov in sredstev. Vendar ima lahko izraz različne pomene, ki so odvisni od konteksta, v katerem se uporablja. Običajno razlikujemo med „belimi klobuki“ (neškodljivimi hekerji) in „črnimi klobuki“ (zlonamernimi hekerji) ali med „hekanjem v dobre namene“ (npr. za oceno in preskus varnosti) in „hekanjem v slabe namene“ (npr. za kriminalne dejavnosti). Za zlonamerne hekerje se običajno uporablja izraz krekerji. Za razpravo o tej temi glej poročilo agencije ENISA na povezavi: https://www.enisa.europa.eu/activities/stakeholder-relations/nis-brokerage-1/brokerage-model-for-network-and-information-security-in-education.

 

Odgovor je pravilen, saj so lahko hekerji tako neškodljivi kot zlonamerni. Hekerji so dejansko osebe z velikimi tehničnimi spretnostmi in znanjem, ki lahko nepooblaščeno dostopajo do zaščitenih sistemov in sredstev. Vendar ima lahko izraz različne pomene, ki so odvisni od konteksta, v katerem se uporablja. Običajno razlikujemo med „belimi klobuki“ (neškodljivimi hekerji) in „črnimi klobuki“ (zlonamernimi hekerji) ali med „hekanjem v dobre namene“ (npr. za oceno in preskus varnosti) in „hekanjem v slabe namene“ (npr. za kriminalne dejavnosti). Za zlonamerne hekerje se običajno uporablja izraz krekerji. Za razpravo o tej temi glej poročilo agencije ENISA na povezavi: https://www.enisa.europa.eu/activities/stakeholder-relations/nis-brokerage-1/brokerage-model-for-network-and-information-security-in-education.Čeprav gre za priljubljeni modni besedi, sta izredno pomembni v vsakodnevnem poslovnem življenju ali prostem času. 

Kdo so na splošno hekerji?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information