Kolikokrat na teden preberete članek o kibernetski varnosti in hekanju?


2::Neškodljivi računalniški strokovnjaki.
2::Zlonamerni storilci računalniških kaznivih dejanj.
3::Hekerji so lahko neškodljivi računalniški strokovnjaki in zlonamerni storilci računalniških kaznivih dejanj.

Odgovor je le delno pravilen, saj so lahko hekerji tudi zlonamerni. Hekerji so dejansko osebe z velikimi tehničnimi spretnostmi in znanjem, ki lahko nepooblaščeno dostopajo do zaščitenih sistemov in sredstev. Vendar ima lahko izraz različne pomene, ki so odvisni od konteksta, v katerem se uporablja. Običajno razlikujemo med „belimi klobuki“ (neškodljivimi hekerji) in „črnimi klobuki“ (zlonamernimi hekerji) ali med „hekanjem v dobre namene“ (npr. za oceno in preskus varnosti) in „hekanjem v slabe namene“ (npr. za kriminalne dejavnosti). Za zlonamerne hekerje se običajno uporablja izraz krekerji. Za razpravo o tej temi glej poročilo agencije ENISA na povezavi: https://www.enisa.europa.eu/activities/stakeholder-relations/nis-brokerage-1/brokerage-model-for-network-and-information-security-in-education.

 

Odgovor je le delno pravilen, saj so lahko hekerji tudi neškodljivi. Hekerji so dejansko osebe z velikimi tehničnimi spretnostmi in znanjem, ki lahko nepooblaščeno dostopajo do zaščitenih sistemov in sredstev. Vendar ima lahko izraz različne pomene, ki so odvisni od konteksta, v katerem se uporablja. Običajno razlikujemo med „belimi klobuki“ (neškodljivimi hekerji) in „črnimi klobuki“ (zlonamernimi hekerji) ali med „hekanjem v dobre namene“ (npr. za oceno in preskus varnosti) in „hekanjem v slabe namene“ (npr. za kriminalne dejavnosti). Za zlonamerne hekerje se običajno uporablja izraz krekerji. Za razpravo o tej temi glej poročilo agencije ENISA na povezavi: https://www.enisa.europa.eu/activities/stakeholder-relations/nis-brokerage-1/brokerage-model-for-network-and-information-security-in-education.

 

Odgovor je pravilen, saj so lahko hekerji tako neškodljivi kot zlonamerni. Hekerji so dejansko osebe z velikimi tehničnimi spretnostmi in znanjem, ki lahko nepooblaščeno dostopajo do zaščitenih sistemov in sredstev. Vendar ima lahko izraz različne pomene, ki so odvisni od konteksta, v katerem se uporablja. Običajno razlikujemo med „belimi klobuki“ (neškodljivimi hekerji) in „črnimi klobuki“ (zlonamernimi hekerji) ali med „hekanjem v dobre namene“ (npr. za oceno in preskus varnosti) in „hekanjem v slabe namene“ (npr. za kriminalne dejavnosti). Za zlonamerne hekerje se običajno uporablja izraz krekerji. Za razpravo o tej temi glej poročilo agencije ENISA na povezavi: https://www.enisa.europa.eu/activities/stakeholder-relations/nis-brokerage-1/brokerage-model-for-network-and-information-security-in-education.Čeprav gre za priljubljeni modni besedi, sta izredno pomembni v vsakodnevnem poslovnem življenju ali prostem času. 

Kdo so na splošno hekerji?