Într-o zi, când vă verificați contul de e-mail, găsiți un e-mail de la un prieten de la care nu ați mai primit vești de cel puțin un an.


3::Nu faceți nimic cu e-mailul — și, cu siguranță, nu faceți clic pe link.
1::Faceți clic pe link, din moment ce cunoașteți expeditorul (un prieten) e-mailului.
1::Faceți clic pe link numai dacă vi se pare oarecum cunoscut.

Aceasta este strategia corectă. Nu ați primit vești de la acest prieten de mai mult timp, iar acest e-mail seamănă foarte mult cu o încercare de tip phishing a cuiva care a piratat cu rea-voință contul de e-mail al prietenului dumneavoastră și îl folosește pentru a profita de încrederea existentă între dumneavoastră și prietenul respectiv. Un program malware poate fi instalat cu ușurință dacă faceți clic pe link. Faptul că adresa de e-mail a expeditorului este adresa prietenului dumneavoastră nu înseamnă că acesta este neapărat expeditorul. Chiar dacă linkul vă pare întrucâtva cunoscut, nu trebuie să faceți clic pe acesta (de reținut că este posibil ca linkul real să nu fie cel pe care îl vedeți în e-mail).

 

În plus, o strategie adecvată ar fi aceea de a telefona prietenului; acest lucru nu numai că vă va ajuta să confirmați tentativa de phishing (sau, în cazul unei alarme false, să clarificați situația), ci vă veți putea alerta și prietenul cu privire la posibila piratare cu rea-voință a contului său de e-mail. În plus, această strategie vă va alerta prietenul cu privire la posibilitatea existenței mai multor încercări de tip phishing pe baza adresei sale de e-mail piratate.

 

Nu trebuie să faceți acest lucru. Acest e-mail seamănă foarte mult cu o încercare de tip phishing a cuiva care a piratat cu rea voință contul de e-mail al prietenului dumneavoastră și îl folosește pentru a profita de încrederea existentă între dumneavoastră și prietenul respectiv. Un program malware poate fi instalat cu ușurință dacă faceți clic pe link. Faptul că adresa de e-mail a expeditorului este adresa prietenului dumneavoastră nu înseamnă că acesta este neapărat expeditorul. În plus, chiar dacă linkul vă pare întrucâtva cunoscut, nu trebuie să faceți clic pe acesta (de reținut că este posibil ca linkul real să nu fie cel pe care îl vedeți în e-mail).

 

Răspunsul corect este că nu trebuie să faceți nimic cu e-mailul — și, cu siguranță, nu faceți clic pe link. În plus, o strategie adecvată ar fi aceea de a telefona prietenului; acest lucru nu numai că vă va ajuta să confirmați tentativa de phishing (sau, în cazul unei alarme false, să clarificați situația), ci vă veți putea alerta și prietenul cu privire la posibila piratare cu rea-voință a contului său de e-mail. În plus, această strategie vă va alerta prietenul cu privire la posibilitatea existenței mai multor încercări de tip phishing pe baza adresei sale de e-mail piratate.

 

Aceasta nu este o strategie corectă. Acest e-mail seamănă foarte mult cu o încercare de tip phishing a cuiva care a piratat cu rea-voință contul de e-mail al prietenului dumneavoastră și îl folosește pentru a profita de încrederea existentă între dumneavoastră și prietenul respectiv. Chiar dacă linkul vă pare întrucâtva cunoscut, nu trebuie să faceți clic pe acesta (de reținut că este posibil ca linkul real să nu fie cel pe care îl vedeți în e-mail). Un program malware poate fi instalat cu ușurință dacă faceți clic pe link. Faptul că adresa de e-mail a expeditorului este adresa prietenului dumneavoastră nu înseamnă că acesta este neapărat expeditorul.

 

Răspunsul corect este că nu trebuie să faceți nimic cu e-mailul — și, cu siguranță, nu faceți clic pe link. În plus, o strategie adecvată ar fi aceea de a telefona prietenului; acest lucru nu numai că vă va ajuta să confirmați tentativa de phishing (sau, în cazul unei alarme false, să clarificați situația), ci vă veți putea alerta și prietenul cu privire la posibila piratare cu rea-voință a contului său de e-mail. În plus, această strategie vă va alerta prietenul cu privire la posibilitatea existenței mai multor încercări de tip phishing pe baza adresei sale de e-mail piratate.Când deschideți e-mailul, textul menționează „Salut, apasă clic aici http://shorturl.jhdsuyc.com, este o surpriză pentru tine”. 

Ce ați face într-o astfel de situație?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information