Przeglądanie prywatne jest funkcją dostępną we wszystkich najważniejszych przeglądarkach.


2::Tylko mój dostawca usług internetowych wie, co robiłem.
1::Tak, nikt nie dowie się, co robiłem w Internecie.
3::Przeglądanie prywatne zapewnia wyłącznie ochronę przed osobami mającymi fizyczny dostęp do komputera.

Jest to częściowo prawidłowa odpowiedź. Przeglądanie prywatne zapewnia ochronę prywatności przed osobami mającymi fizyczny dostęp do twojego komputera. Twoją aktywność w internecie może jednak poznać wiele innych organizacji, w tym twój dostawca usług internetowych, a także operatorzy odwiedzanych przez ciebie stron (np. portali społecznościowych). Zauważ również, że jeśli ktoś korzysta z tej samej sieci lokalnej co ty, może za pomocą odpowiedniego oprogramowania przechwycić twój nieszyfrowany ruch.

 

Niestety, nie jest to prawidłowa odpowiedź. Przeglądanie prywatne zapewnia ochronę prywatności przez osobami mającymi fizyczny dostęp do twojego komputera. Twoją aktywność w internecie może jednak poznać wiele innych organizacji, w tym twój dostawca usług internetowych, a także operatorzy odwiedzanych przez ciebie stron (np. portali społecznościowych). Zauważ również, że jeśli ktoś korzysta z tej samej sieci lokalnej co ty, może za pomocą odpowiedniego oprogramowania przechwycić twój nieszyfrowany ruch.

 

To poprawna odpowiedź. Prywatne przeglądanie zapewnia prywatność tylko na poziomie lokalnym. Twoją aktywność w internecie może jednak poznać wiele innych organizacji, w tym twój dostawca usług internetowych, a także operatorzy odwiedzanych przez ciebie stron internetowych (np. portali społecznościowych). Zauważ również, że jeśli ktoś korzysta z tej samej sieci lokalnej co ty, może za pomocą odpowiedniego oprogramowania przechwycić twój nieszyfrowany ruch.

 


Z reguły przeglądarki internetowe przechowują historię przeglądania, odwiedzone strony internetowe, obrazy, pliki wideo itp. w pamięci podręcznej przeglądarki. Jednak po włączeniu przeglądania prywatnego historia przeglądania nie jest już przechowywana w pamięci podręcznej ani nie może być odtworzona.

 

Czy przeglądanie prywatne gwarantuje jednak w pełni, że nikt nie dowie się, co robiłeś w Internecie?