Aktywność internautów jest w coraz większym stopniu przedmiotem śledzenia i profilowania:


1::Przeglądanie prywatne
2::Opcja opt-out
3::Opcja „nie śledź”

Niestety, ta odpowiedź jest błędna. Prywatne przeglądanie umożliwia surfowanie w internecie i odwiedzanie stron oraz serwisów bez zapisywania w urządzeniu informacji o odwiedzanych stronach. A zatem prywatne przeglądanie zapewnia wyłącznie ochronę prywatności przez osobami mającymi dostęp fizyczny do twojego komputera.

Prawidłowa odpowiedź to opcja „nie śledź”, która łączy w sobie rozwiązania techniczne i względy związane z polityką prywatności. Za pomocą funkcji „nie śledź”, dostępnej we wszystkich najważniejszych komercyjnych przeglądarkach internetowych, internauta ma możliwość informowania witryn, że nie życzy sobie śledzenia swojej aktywności w sieci. Mimo że funkcja „nie śledź” umożliwia ograniczenie śledzenia w niektórych przypadkach, jak dotąd rozwiązanie to nie jest optymalne, ponieważ niektóre witryny mogą jej nie oferować. Dodatkowo można skorzystać z takich narzędzi jak Ghostery:

https://www.ghostery.com

oraz JavaScript Blocker:

http://javascript-blocker.toggleable.com/.

 

Dalsze informacje zob. sprawozdanie ENISA dotyczące śledzenia zachowań w sieci:

https://www.enisa.europa.eu/activities/identity-and-trust/library/deliverables/privacy-considerations-of-online-behavioural-tracking

a także:

http://spectrum.ieee.org/computing/software/browser-fingerprinting-and-the-onlinetracking-arms-race#

 

Ta odpowiedź jest częściowo prawidłowa. Niektóre serwisy umożliwiają dezaktywację pewnych funkcji śledzenia i profilowania (tzw. opt-out). Na przykład na niektórych stronach będziesz mógł zrezygnować z otrzymywania reklamy ukierunkowanej poprzez złożenie oświadczenia, że nie chcesz jej otrzymywać w przyszłości. Prawidłowa odpowiedź to opcja „nie śledź”, która łączy w sobie rozwiązania techniczne i względy związane z polityką prywatności. Za pomocą funkcji „nie śledź”, dostępnej we wszystkich najważniejszych komercyjnych przeglądarkach internetowych, internauta ma możliwość informowania witryn, że nie życzy sobie śledzenia swojej aktywności w sieci. Mimo że funkcja „nie śledź” umożliwia ograniczenie śledzenia w niektórych przypadkach, jak dotąd rozwiązanie to nie jest optymalne, ponieważ niektóre witryny mogą jej nie oferować. Dodatkowo można skorzystać z takich narzędzi jak Ghostery:

https://www.ghostery.com

oraz JavaScript Blocker:

http://javascript-blocker.toggleable.com/.

 

Dalsze informacje zob. sprawozdanie ENISA dotyczące śledzenia zachowań w sieci:

https://www.enisa.europa.eu/activities/identity-and-trust/library/deliverables/privacy-considerations-of-online-behavioural-tracking

a także:

http://spectrum.ieee.org/computing/software/browser-fingerprinting-and-the-onlinetracking-arms-race#

 

To poprawna odpowiedź. Wszystkie najważniejsze przeglądarki internetowe oferują opcję „nie śledź”, która łączy w sobie rozwiązania techniczne i względy związane z polityką prywatności. Dzięki funkcji „nie śledź” możesz zgłaszać witrynom, że nie życzysz sobie śledzenia swojej aktywności w sieci. Mimo że funkcja „nie śledź” umożliwia ograniczenie śledzenia w niektórych przypadkach, jak dotąd rozwiązanie to nie jest optymalne, ponieważ niektóre witryny mogą jej nie oferować. Dodatkowo można skorzystać z takich narzędzi jak Ghostery:

https://www.ghostery.com

oraz JavaScript Blocker

http://javascript-blocker.toggleable.com/

 

Dalsze informacje zob. sprawozdanie ENISA dotyczące śledzenia zachowań w sieci:

https://www.enisa.europa.eu/activities/identity-and-trust/library/deliverables/privacy-considerations-of-online-behavioural-tracking

a także:

http://spectrum.ieee.org/computing/software/browser-fingerprinting-and-the-onlinetracking-arms-race#

 


praktyka ta polega na dostosowywaniu treści internetowych, zwłaszcza reklam, do użytkowników na podstawie ich zainteresowań, czyli inaczej ich „profilu”. Do uzyskiwania informacji o odwiedzanych stronach używany jest np. przycisk polubienia (jak ten w Facebooku);za każdym razem, gdy internauta odwiedza stronę zawierającą przycisk „lubię to” Facebooka, portal społecznościowy jest o tym informowany, nawet jeżeli użytkownik nie kliknie na ten przycisk.

 

Możesz włączyć funkcję ograniczającą to profilowanie w swojej przeglądarce. Funkcja ta to: