U keek onlangs naar het journaal en u hoorde dat een verslaggever het had over een nieuw soort computergevaar.


3::Ransomware
2::CryptoLocker
1::Botnet

Dit is inderdaad het juiste antwoord. Ransomware is een verzamelnaam voor kwaadaardige software (malware) die in opkomst is en die door aanvallers gebruikt wordt om de toegang tot computersystemen of gegevens te beperken. Zo kan ransomware door middel van encryptie verhinderen dat gebruikers nog bij een bepaald bestand kunnen. De aanvallers vragen dan om “losgeld”, dat betaald moet worden voor het bestand weer wordt vrijgegeven (door het te ontsleutelen). De overgrote meerderheid van phishing-e-mails is tegenwoordig ransomware (u ontvangt bijvoorbeeld een e-mail waarin een bestand is bijgesloten dat ongemerkt de eigenlijke malware binnenhaalt). CryptoLocker is een goed voorbeeld van ransomware.

Voor meer informatie over de ernst van het gevaar van ransomware (en andere gevaren) kunt u het ENISA Threat Landscape Report erop nalezen (blz. 45), dat hier verkrijgbaar is: https://www.enisa.europa.eu/publications/etl2015

 

Dit antwoord is deels correct. Het juiste antwoord in dit scenario is ransomware: een verzamelnaam voor kwaadaardige software (malware) die in opkomst is en die door aanvallers gebruikt wordt om de toegang tot computersystemen of gegevens te beperken. Zo kan ransomware door middel van encryptie verhinderen dat gebruikers nog bij een bepaald bestand kunnen. De aanvallers vragen dan om “losgeld”, dat betaald moet worden voor het bestand weer wordt vrijgegeven (door het te ontsleutelen). De overgrote meerderheid van phishing-e-mails is tegenwoordig ransomware (u ontvangt bijvoorbeeld een e-mail waarin een bestand is bijgesloten dat ongemerkt de eigenlijke malware binnenhaalt).

CryptoLocker is een voorbeeld van ransomware en daarom is dit antwoord deels juist. Voor wat algemene informatie over CryptoLocker zie dit artikel uit The Guardian: https://www.theguardian.com/money/2013/oct/19/cryptolocker-attacks-computer-ransomeware

 

Voor meer informatie over de ernst van het gevaar van ransomware (en andere gevaren) kunt u het ENISA Threat Landscape Report erop nalezen (blz. 45), dat hier verkrijgbaar is: https://www.enisa.europa.eu/publications/etl2015

 

Dit antwoord is niet juist; een botnet is een netwerk van geïnfecteerde computers dat voor illegale activiteiten (zoals computercriminaliteit) gebruikt kan worden zonder medeweten van hun eigenaren. Het juiste antwoord is ransomware: een verzamelnaam voor kwaadaardige software (malware) die in opkomst is en die door aanvallers gebruikt wordt om de toegang tot computersystemen of gegevens te beperken. Zo kan ransomware door middel van encryptie verhinderen dat gebruikers nog bij een bepaald bestand kunnen. De aanvallers vragen dan om “losgeld”, dat betaald moet worden voor het bestand weer wordt vrijgegeven (door het te ontsleutelen). De overgrote meerderheid van phishing-e-mails is tegenwoordig ransomware (u ontvangt bijvoorbeeld een e-mail waarin een bestand is bijgesloten dat ongemerkt de eigenlijke malware binnenhaalt).

Voor meer informatie over de ernst van het gevaar van ransomware (en andere gevaren) kunt u het ENISA Threat Landscape Report erop nalezen (blz. 45), dat hier verkrijgbaar is:

https://www.enisa.europa.eu/publications/etl2015

 


Het lijkt erop dat criminelen kwaadaardige software kunnen gebruiken om te verhinderen dat gebruikers nog bij hun computersysteem of hun persoonlijke bestanden kunnen. Vervolgens vragen deze criminelen om betaling om de beperkingen op te heffen.

 

Hoe heet dit nieuwe gevaar dat in opkomst is?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information