Laatst hoorde u op het avondjournaal de nieuwslezer iets zeggen over het gevaar van zogenaamde ‘botnets’ op internet.


1::Botnets zijn een kwaadaardig soort software.
3::Iemand zou mijn computer kunnen overnemen en voor illegale activiteiten kunnen gebruiken, zonder dat ik mij ervan bewust ben dat de veiligheid van mijn computer is aangetast.
2::Misschien kan ik geen gebruik maken van een online-dienst als deze door een botnet is getroffen.

Dit antwoord is onjuist. Botnets zijn netwerken van geïnfecteerde computers die gebruikt kunnen worden voor illegale activiteiten (zoals computercriminaliteit) zonder dat hun eigenaren dit weten. Malware wordt gebruikt om de computer te besturen, en botnets zijn het netwerk van geïnfecteerde computers zelf. Hoewel botnets bedrijven schade kunnen toebrengen, zijn er ook voor gewone gebruikers gevolgen aan verbonden. Het juiste antwoord is dus dat criminelen kunnen proberen om uw apparaten (computers, mobiele toestellen) over te nemen en deze voor illegale activiteiten te gebruiken, zonder dat u zich ervan bewust bent dat de veiligheid van uw systeem is aangetast (in de zin dat het deel uitmaakt van een botnet).

U kunt meer over botnets lezen in dit rapport van ENISA:

 

https://www.enisa.europa.eu/publications/botnets-measurement-detection-disinfection-and-defence

 

Dit is het juiste antwoord. Botnets zijn netwerken van geïnfecteerde computers die gebruikt kunnen worden voor illegale activiteiten (zoals computercriminaliteit) zonder dat hun eigenaren dit weten. Hoewel botnets bedrijven schade kunnen toebrengen, zijn er ook voor gewone gebruikers gevolgen aan verbonden. Het juiste antwoord is dus dat criminelen kunnen proberen om uw apparaten (computers, mobiele toestellen) over te nemen en deze voor illegale activiteiten te gebruiken, zonder dat u zich ervan bewust bent dat de veiligheid van uw systeem is aangetast (in de zin dat het deel uitmaakt van een botnet).

U kunt meer over botnets lezen in dit rapport van ENISA:

https://www.enisa.europa.eu/publications/botnets-measurement-detection-disinfection-and-defence

 

Dit is deels correct. Botnets zijn netwerken van geïnfecteerde computers die gebruikt kunnen worden voor illegale activiteiten (zoals computercriminaliteit) zonder dat hun eigenaren dit weten. Ze zouden gebruikt kunnen worden om de toegang tot bepaalde diensten te ontzeggen; botnets worden echter meestal met veel kwadere bedoelingen opgezet. Hoewel botnets bedrijven schade kunnen toebrengen, zitten er ook gevolgen aan vast voor gewone gebruikers. Het juiste antwoord is dus dat criminelen kunnen proberen om uw apparaten (computers, mobiele toestellen) over te nemen en deze voor illegale activiteiten te gebruiken, terwijl u zich er niet van bewust bent dat de veiligheid van uw systeem is aangetast (in de zin dat het deel uitmaakt van een botnet).

U kunt meer over botnets lezen in dit rapport van ENISA:

https://www.enisa.europa.eu/publications/botnets-measurement-detection-disinfection-and-defence

 


Hoewel deze naam klinkt als iets uit een science-fictionroman, is dit voor veel gebruikers een ernstig probleem.

 

Welk nadeel kunt u van botnets ondervinden?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information