Az egyik barátja nemrégiben egy társadalmi manipuláció (social engineering) áldozata lett, mivel valaki ellopta felhasználónevét és jelszavát, hogy hozzáférhessen a munkahelyi e-mail fiókjához.


1::Olyan rendszerek kidolgozása, amelyek könnyen használhatóak a társadalom számára.
3::Ez a társadalmi megtévesztés egy formája, amely az információgyűjtésre, csalásra, vagy egy rendszerhez való hozzáférésre összpontosít.
2::Valaki a közösségi hálózatok segítségével személyes adatokat tulajdonít el.

A társadalmi manipulációnak (social engineering) nincsen köze technológiai rendszerek kiépítéséhez, habár az angol kifejezésben szerepel a mérnöki tervezés (engineering). A biztonság összefüggésében ez egyfajta társadalmi megtévesztés, amelynek célja az emberi gyengeségeket kihasználva pszichológiai értelemben manipulálni az embereket információgyűjtés, csalás vagy egy rendszerhez való hozzáférés céljából (pl. valakit becsapni, hogy adja meg a jelszavát).

 

Ez a helyes válasz. A társadalmi manipuláció (social engineering) a társadalmi megtévesztés egy összetett fajtája, amely célja az emberi gyengeségeket kihasználva pszichológiai értelemben manipulálni az embereket információgyűjtés, csalás vagy egy rendszerhez való hozzáférés céljából (pl. valakit becsapni, hogy adja meg a jelszavát).

 

Ez csak részben helyes. A biztonság összefüggésében a társadalmi manipuláció (social engineering) egyfajta társadalmi megtévesztés, amely célja az emberi gyengeségeket kihasználva pszichológiai értelemben manipulálni az embereket információgyűjtés, csalás vagy egy rendszerhez való hozzáférés céljából (pl. valakit becsapni, hogy adja meg a jelszavát). Természetesen a közösségi hálózatokon történő kommunikáció során is lehet ezzel a megközelítéssel élni.A társadalmi manipuláció kifejezés (és annak angol megfelelője) elég furcsa szóösszetételnek tűnhet. 

A biztonság összefüggésében mit jelent a társadalmi manipuláció?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information