A hírnév az embereknek valakiről vagy valamiről annak múltbeli viselkedése alapján alkotott általános véleményének összessége.


3::Többszörözés (Sybil-támadás)
1::Adathalászok támadása
1::Szolgáltatásmegtagadási támadás

Ez a helyes válasz. Egy többszörözés (Sybil-támadás) során a támadó több identitást (azaz több fiókot/profilt) hoz létre egy online szolgáltatásban, és ezeket kihasználva manipulálja a hírnévre adott értékelést. Például ezeket a többszörös fiókokat arra is fel lehet használni, hogy pozitív visszajelzéseket adjanak egy csalárd eladó által megjelölt fiókról, ily módon hamisan fényezve annak hírnevét. E hamis hírnevet később a csalárd eladó felhasználhatja más felhasználók kihasználására vagy átverésére. További információ az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) jelentését: https://www.enisa.europa.eu/publications/archive/reputation-based-systems-a-security-analysis:

valamint az alábbi Wikipedia cikket:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sybil_attack

 

Ez a válasz nem helyes. Adathalászat során a támadó látszólag valódinak tűnő, azonban hamis alkalmazások, hamis SMS-ek, vagy hamis e-mail üzenetek útján megpróbál a felhasználóra vonatkozó személyes adatokat (például jelszavak és hitelkártya-számok) megszerezni. Ennek a támadásnak semmi köze a hírnévrendszerekhez. A helyes válasz a többszörözés (Sybil-támadás), amely során a támadó több identitást (azaz több fiókot/profilt) hoz létre egy online szolgáltatásban, és ezeket kihasználva manipulálja a hírnévre adott értékelést. Például ezeket a többszörös fiókokat arra is fel lehet használni, hogy pozitív visszajelzéseket adjanak egy csalárd eladó által megjelölt fióknak, ily módon hamisan fényezve annak hírnevét. E hamis hírnevet később a csalárd eladó felhasználhatja más felhasználók kihasználására vagy átverésére. További információ az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) jelentését: https://www.enisa.europa.eu/publications/archive/reputation-based-systems-a-security-analysis

valamint az alábbi Wikipedia cikket: https://en.wikipedia.org/wiki/Sybil_attack

 

Ez a válasz nem helyes. A szolgáltatásmegtagadási (Denial of Service, DoS) támadás egy olyan támadás, amely során egy hálózat egyik erőforrását (például egy weboldalt) elérhetetlenné teszik a felhasználó számára. Ez nem példázza az internetes hírnév manipulációját. A megadottak közül a helyes válasz a többszörözés (Sybil-támadás), amely során a támadó több identitást (azaz több fiókot/profilt) hoz létre egy online szolgáltatásban, és ezeket kihasználva manipulálja a hírnévre adott értékelést. Például ezeket a többszörös fiókokat arra is fel lehet használni, hogy pozitív visszajelzéseket adjanak egy csalárd eladó által megjelölt fiókról, ily módon hamisan fényezve annak hírnevét. E hamis hírnevet később a csalárd eladó felhasználhatja más felhasználók kihasználására vagy átverésére. További információkért lásd az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) jelentését:

https://www.enisa.europa.eu/publications/archive/reputation-based-systems-a-security-analysis

valamint az alábbi Wikipedia cikket: https://en.wikipedia.org/wiki/Sybil_attackAz internetes hírnévrendszerek lehetővé teszik a hírnév online használatát. Az internethasználók azért csatlakozhatnak ezekhez a rendszerekhez, hogy elnyerhessék a bizalmukat olyan személyek, akikkel az interneten kapcsolatba kerülnek, például egy e-kereskedelemmel foglalkozó weblap eladója. Az „online piactér” az internetes hírnévrendszerek leggyakoribb alkalmazása. A hírnévrendszerek a bizalmi kapcsolatokat kihasználni hajlandó, rosszindulatú szervezetek támadásainak célpontjai lehetnek. 

Az alábbiak közül melyik számít az internetes hírnévrendszereket ért gyakori támadásnak?