Hetente hányszor olvas a számítógépes biztonsággal és hackeléssel kapcsolatos cikket?


2::Jóindulatú számítógépes szakemberek.
2::Rosszindulatú számítógépes bűnözők.
3::A hackerek lehetnek jóindulatú számítógépes szakemberek és rosszindulatú számítógépes bűnözők.

Ez helyes, de csak részben, mivel a hackerek rosszindulatúak is lehetnek. Valóban, a hackerek kiemelkedő technikai készségekkel és nagyfokú tudással rendelkező személyek, akik képesek jogosulatlanul hozzáférni védett rendszerekhez és eszközökhöz. Ugyanakkor e kifejezés különböző jelentéssel bírhat a szövegkörnyezettől függően, amelyben használják. Gyakorta megkülönböztetünk „fehér kalapos” (jóindulatú) és „fekete kalapos” (rosszindulatú) hackereket, illetve „jó célra szolgáló” (például a biztonságosság felmérésére és vizsgálatára) és „rossz célra szolgáló” (például bűncselekményeket elősegítő) hackelést. Általában a rosszindulatú hackereket úgy nevezik, hogy „crackerek” (ami a programok feltörésére utal). E témát vitatja az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) jelentése: https://www.enisa.europa.eu/activities/stakeholder-relations/nis-brokerage-1/brokerage-model-for-network-and-information-security-in-education.

 

Ez helyes, de csak részben, mivel a hackerek jóindulatúak is lehetnek. Valóban, a hackerek kiemelkedő technikai készségekkel és nagyfokú tudással rendelkező személyek, akik képesek jogosulatlanul hozzáférni védett rendszerekhez és eszközökhöz. Ugyanakkor e kifejezés különböző jelentéssel bírhat a szövegkörnyezettől függően, amelyben használják. Gyakorta megkülönböztetünk „fehér kalapos” (jóindulatú) és „fekete kalapos” (rosszindulatú) hackereket, illetve „jó célra szolgáló” (például a biztonságosság felmérésére és vizsgálatára) és „rossz célra szolgáló” (például bűncselekményeket elősegítő) hackelést. Általában a rosszindulatú hackereket úgy nevezik, hogy „crackerek” (ami a programok feltörésére utal). E témát vitatja az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) jelentése: https://www.enisa.europa.eu/activities/stakeholder-relations/nis-brokerage-1/brokerage-model-for-network-and-information-security-in-education.

 

Ez helyes, mivel a hackerek lehetnek jó- és rosszindulatúak is. Valóban, a hackerek kiemelkedő technikai készségekkel és nagyfokú tudással rendelkező személyek, akik képesek jogosulatlanul hozzáférni védett rendszerekhez és eszközökhöz. Ugyanakkor e kifejezés különböző jelentéssel bírhat a szövegkörnyezettől függően, amelyben használják. Gyakorta megkülönböztetünk „fehér kalapos” (jóindulatú) és „fekete kalapos” (rosszindulatú) hackereket, illetve „jó célra szolgáló” (például a biztonságosság felmérésére és vizsgálatára) és „rossz célra szolgáló” (például bűncselekményeket elősegítő) hackelést. Általában a rosszindulatú hackereket úgy nevezik, hogy „crackerek” (ami a programok feltörésére utal). E témát vitatja az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) jelentése: https://www.enisa.europa.eu/activities/stakeholder-relations/nis-brokerage-1/brokerage-model-for-network-and-information-security-in-education.Bár mindkettő divatos frázis, rendkívül fontosak mindennapi életünkben mind a munkahelyen, mind a szabadidőnkben. 

Általánosságban kik a hackerek?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information