Neki dan na vijestima bilo je govora o novom tipu kiberprijetnje. U osnovi, čini se da kriminalci mogu upotrebljavati zlonamjerne programe kako bi ograničili korisnike pri pristupanju njihovim računalnim sustavima ili osobnim datotekama.


3::Zlonamjerni programi za ucjene na internetu (Ransomware)
2::Program Cryptolocker
1::Mreže zaraženih računala (botneti)

Uistinu, odgovor je točan. Ransomware programi sve su češća skupina zlonamjernih programa koje napadači upotrebljavaju kako bi ograničili pristup računalnim sustavima i podacima. Na primjer, ransomware može korisniku ograničiti pristup datotekama tako da ih šifrira. Napadači potom zahtijevaju plaćanje „otkupnine” za ponovno otvaranje (dešifriranje) datoteke. Danas je većina elektroničke pošte za krađu identiteta (phishing) ransomware (npr. primite poruku elektroničke pošte koja u privitku sadržava dokument koji služi za preuzimanje i kradomice dohvaća konačni zlonamjerni program). Uzmite u obzir da je CryptoLocker primjer ransomware programa.

Za više informacija o razini prijetnje koju predstavljaju ransomware programi (i drugim prijetnjama), možete pogledati izvještaj ENISA-e koji donosi pregled prijetnji (str. 45.), dostupno ovdje: https://www.enisa.europa.eu/publications/etl2015

 

Odgovor je djelomično točan. Točan odgovor u ovom scenariju je ransomware: sve češća skupina zlonamjernih programa koje napadači upotrebljavaju kako bi ograničili pristup računalnim sustavima i podacima. Na primjer, ransomware može korisniku ograničiti pristup datotekama tako da ih šifrira. Napadači potom zahtijevaju plaćanje „otkupnine” za ponovno otvaranje (dešifriranje) datoteke. Danas je većina elektroničke pošte za krađu identiteta (phishing) ransomware (npr. primite poruku elektroničke pošte koja u privitku sadržava dokument koji služi za preuzimanje i kradomice dohvaća konačni zlonamjerni program).

Cryptolocker je primjer ransomware programa i zbog toga je odgovor djelomično točan. Za neke općenite informacije o Cryptolockerima vidi članak iz Guardiana: https://www.theguardian.com/money/2013/oct/19/cryptolocker-attacks-computer-ransomeware

 

Za više informacija o razini prijetnje koju predstavljaju ransomware programi (i drugim prijetnjama), možete pogledati izvještaj ENISA-e koji donosi pregled prijetnji (str. 45.), dostupno ovdje: https://www.enisa.europa.eu/publications/etl2015

 

Odgovor nije točan; botnet je mreža zaraženih računala koji se mogu upotrijebiti za nezakonite radnje (npr. kiber kriminalitet) bez znanja njihovih vlasnika. Točan odgovor je ransomware: sve češća skupina zlonamjernih programa koje napadači upotrebljavaju kako bi ograničili pristup računalnim sustavima i podacima. Na primjer, ransomware može korisniku ograničiti pristup datotekama tako da ih šifrira. Napadači potom zahtijevaju plaćanje „otkupnine” za ponovno otvaranje (dešifriranje) datoteke. Danas je većina elektroničke pošte za krađu identiteta (phishing) ransomware (npr. primite poruku elektroničke pošte koja u privitku sadržava dokument koji služi za preuzimanje i kradomice dohvaća konačni zlonamjerni program).

Za više informacija o razini prijetnje koju predstavljaju ransomware programi (i drugim prijetnjama), možete pogledati izvještaj ENISA-e koji donosi pregled prijetnji (str. 45.), dostupno ovdje:

https://www.enisa.europa.eu/publications/etl2015Poslije zahtijevaju isplatu za uklanjanje tih ograničenja. 

Kako se zove ta sve raširenija nova prijetnja?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information