Neki dan na večernjim vijestima voditelj je govorio o internetskoj prijetnji zvanoj „botneti”.


1::Botneti su oblik zlonamjernog softvera.
3::Netko bi mogao preuzeti kontrolu nad mojim računalom i koristiti se njime za nezakonite radnje dok ja nisam ni svjestan da je moj sustav ugrožen.
2::Možda se neću moći koristiti uslugom na internetu ako je pod utjecajem botneta.

Odgovor nije točan. Botneti su mreže zaraženih računala koji se mogu upotrijebiti za nezakonite radnje (npr. kiberkriminalitet) bez znanja njihovih vlasnika. Zlonamjerni softveri upotrebljavaju se za kontroliranje računala, a botneti su mreža zaraženih računala. Iako botneti mogu djelovati na tvrtke, tiču se i običnih korisnika. Dakle, točno je da kriminalci mogu pokušati preuzeti kontrolu nad vašim uređajima (računala, mobilni uređaji) i koristiti se njima za nezakonite radnje, dok vi niste svjesni da je vaš sustav ugrožen (tj. da je dio mreže zaraženih računala).

Više o botnetima u ovom izvještaju ENISA-e:

 

https://www.enisa.europa.eu/publications/botnets-measurement-detection-disinfection-and-defence

 

Odgovor je točan. Botneti su mreže zaraženih računala koji se mogu upotrijebiti za nezakonite radnje (npr. kiberkriminalitet) bez znanja njihovih vlasnika. Iako botneti mogu imati utjecaj na tvrtke, tiču se i običnih korisnika. Dakle, kriminalci mogu pokušati preuzeti kontrolu nad vašim uređajima (računala, mobilni uređaji) i koristiti se njima za nezakonite radnje, dok vi niste svjesni da je vaš sustav ugrožen (tj. da je dio mreže zaraženih računala).

Više o botnetima u ovom izvještaju ENISA-e:

https://www.enisa.europa.eu/publications/botnets-measurement-detection-disinfection-and-defence

 

Odgovor je djelomično točan. Botneti su mreže zaraženih računala koji se mogu upotrijebiti za nezakonite radnje (npr. kiberkriminalitet) bez znanja njihovih vlasnika. Mogu se upotrijebiti za sprečavanje pristupa uslugama; međutim, svrha stvaranja botneta je obično mnogo gora od toga. Iako botneti mogu imati utjecaj na tvrtke, tiču se i običnih korisnika. Dakle, točno je da kriminalci mogu pokušati preuzeti kontrolu nad vašim uređajima (računala, mobilni uređaji) i koristiti se njima za nezakonite radnje, dok vi niste svjesni da je vaš sustav ugrožen (tj. da je dio mreže zaraženih računala).

Više o botnetima u ovom izvještaju ENISA-e:

https://www.enisa.europa.eu/publications/botnets-measurement-detection-disinfection-and-defenceIako ovo ime izgleda poput nečega iz znanstveno fantastične knjige, to je za mnoge korisnike ozbiljan problem.

Kako botneti mogu utjecati na vas?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information