Jedna od vaših prijateljica nedavno je bila žrtva napada socijalnog inženjeringa jer joj je netko ukrao korisničko ime i lozinku kako bi pristupio njenoj elektroničkoj pošti na poslu.


1::Izgradnja sustava koji su društvu lagani za korištenje.
3::Način socijalne prijevare usmjerene na sakupljanje informacija, prijevaru ili pristup sustavima.
2::Netko se društvenim mrežama koristi za krađu osobnih podataka.

Socijalni inženjering nema puno doticaja s inženjeringom u tradicionalnom smislu izgradnje tehnoloških sustava. U kontekstu sigurnosti, riječ je o obliku socijalne prijevare, iskorištavanja ljudskih slabosti kako bi se psihološki manipuliralo ljudima s ciljem sakupljanja informacija, prijevare ili pristupa sustavima (npr. prijevara radi dobivanja nečije lozinke).

 

Odgovor je točan. Socijalni je inženjering zaista složeni oblik socijalne prijevare, iskorištavanja ljudskih slabosti kako bi se psihološki manipuliralo ljudima s ciljem sakupljanja informacija, prijevare ili pristupa sustavima (npr. prijevara radi dobivanja nečije lozinke).

 

Djelomično je točno. U kontekstu sigurnosti, riječ je o obliku socijalne prijevare, iskorištavanja ljudskih slabosti kako bi se psihološki manipuliralo ljudima s ciljem sakupljanja informacija, prijevare ili pristupa sustavima (npr. prijevara radi dobivanja nečije lozinke). Naravno, takav se pristup može pratiti, među ostalim, u okviru komunikacija društvenom mrežom.Naziv „socijalni inženjering” izgleda vam prilično neobično zbog toga što spaja inženjering s društvenim pitanjima. 

Što u kontekstu sigurnosti znači socijalni inženjering?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information