Iz svoje banke primite poruku elektroničke pošte u kojoj piše da postoji problem s vašim računom.


1::Otklanjanje pogrešaka (debugging)
2::Otimanje preglednika
3::Socijalni inženjering

Odgovor nije točan. Otklanjanje pogrešaka (debugging) je sistemski proces pronalaženja i ispravljanja nedostataka u računalnom programu. Točan odgovor između ponuđenih je socijalni inženjering, složeni oblik socijalne prijevare, iskorištavanja ljudskih slabosti kako bi se psihološki manipuliralo ljudima s ciljem skupljanja informacija, prijevare ili pristupa sustavima (npr. prijevara radi dobivanja lozinke). Naravno, s obzirom na to da u ovom scenariju imamo elektroničku poštu za krađu identiteta (phishing), imamo i napad radi krađe identiteta (phishing attack).

 

Moglo bi se smatrati djelomično točnim. Poveznica na internetu mogla bi biti početak napada za otimanje preglednika, što je preinaka postavki u internetskom pregledniku bez dopuštenja ili znanja korisnika; otuda termin „otimanje”. Točan odgovor među ponuđenima je ipak socijalni inženjering, složeni oblik socijalne prijevare, iskorištavanja ljudskih slabosti kako bi se psihološki manipuliralo ljudima s ciljem skupljanja informacija, prijevare ili pristupa sustavima (npr. prijevara radi dobivanja nečije lozinke). Naravno, s obzirom na to da u ovom scenariju imamo elektroničku poštu za krađu identiteta (phishing), imamo i napad radi krađe identiteta (phishing attack).

 

Odgovor jetočan. Socijalni inženjering (iz perspektive informacijske sigurnosti) je složeni oblik socijalne prijevare, iskorištavanja ljudskih slabosti kako bi se psihološki manipuliralo ljudima s ciljem skupljanja informacija, prijevare ili pristupa sustavima (npr. prijevara radi dobivanja nečije lozinke). Naravno, s obzirom na to da u ovom scenariju imamo elektroničku poštu za krađu identiteta (phishing), imamo i napad radi krađe identiteta (phishing attack).Poruka sadržava upute i poveznicu kojom se možete prijaviti u svoj račun i popraviti problem.

Koji bi tip napada ovo mogao biti?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information