Primijetili ste da se vaše računalo ponaša čudno i treba mu nešto dulje da izvrši obične zadatke (npr. otvaranje dokumenta/aplikacije).


2::Računalni virus koji često napada računala.
3::Zlonamjerni program koji omogućuje drugim programima kontrolu nad vašim računalom zavaravanjem korisnika glede svoje stvarne namjere.
1::Kvar u programu koji otežava pregledavanje internetskog sadržaja.

Trojanski konj nije računalni virus - iako su i računalni virusi i trojanski konji vrste zlonamjernih programa (malware).

Trojanski konj je autonomni program za kojeg se čini da radi ono što korisnik želi, no zapravo radi nešto drugo. Dakle, ta neželjena, sakrivena, dodatna funkcija mogla bi omogućiti drugim programima kontrolu nad vašim računalom zavaravanjem korisnika glede svoje stvarne namjere. Karakterističan primjer trojanskog konja je slučaj s trojancem AIDS koji je šifrirao korisnikove podatke nakon više ponovnih pokretanja sustava, vidi: http://en.wikipedia.org/wiki/AIDS_(Trojan_horse) .

 

Virus je neautonomni dio koda koji samog sebe umnožava u „program domaćina” kada se aktivira. Virusi često provode neku vrstu štetne aktivnosti na zaraženim domaćinima. Glavna je razlika da se virusi umnožavaju i time mogu zaraziti druge programe ili uređaje korisnika i drugih, dok se trojanci ne umnožavaju automatski. Karakterističan primjer je tzv. virus Melissa, vidi: https://en.wikipedia.org/wiki/Melissa_(computer_virus)

 

Vidi također: https://www.enisa.europa.eu/topics/national-csirt-network/glossary/malware

 

Odgovor je točan. Trojanski konj je autonomni program za kojeg se čini da radi ono što korisnik želi, no zapravo radi nešto drugo. Dakle, ta neželjena, sakrivena, dodatna funkcija mogla bi omogućiti drugim programima kontrolu nad vašim računalom zavaravanjem korisnika glede svoje stvarne namjere. Karakterističan primjer trojanskog konja je slučaj s trojancem AIDS koji je šifrirao korisnikove podatke nakon više ponovnih pokretanja sustava, vidi: http://en.wikipedia.org/wiki/AIDS_(Trojan_horse).

 

Vidi također: https://www.enisa.europa.eu/topics/national-csirt-network/glossary/malware

 

Trojanski konj nije kvar računalnog programa. Trojanski konj je autonomni program za kojeg se čini da radi ono što korisnik želi, no zapravo radi nešto drugo. Dakle, ta neželjena, sakrivena, dodatna funkcija mogla bi omogućiti drugim programima kontrolu nad vašim računalom zavaravanjem korisnika glede svoje stvarne namjere. Karakterističan primjer trojanskog konja je slučaj s trojancem AIDS koji je šifrirao korisnikove podatke nakon više ponovnih pokretanja sustava, vidi: http://en.wikipedia.org/wiki/AIDS_(Trojan_horse).

 

Vidi također: https://www.enisa.europa.eu/topics/national-csirt-network/glossary/malwarePa ste nazvali prijatelja koji je računalni tehničar i uvijek vam pomaže kada vam je računalo u problemima. Nakon pomnog pregleda rekao vam je da se vaše računalo zarazilo „trojanskim konjem”. 

Pitate ste što bi „trojanski konj” mogao biti?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information