Lozinka je slijed znakova koji se koristi za pristup internetskim uslugama (npr. vašoj elektroničkoj pošti ili korisničkom računu društvene mreže).


1::Čuvam sve svoje lozinke u jednoj datoteci: kada neku zatrebam, lako je mogu pronaći.
3::Svejedno svaki put radije koristim različitu lozinku.
1::Koristim istu lozinku za svaku uslugu koju koristim.

To nije točan odgovor; zapravo, ne biste trebali čuvati svoje lozinke u (nešifriranoj) datoteci jer bi takvoj datoteci mogli pristupiti drugi ljudi. Preporučljivo je imati drugačiju lozinku za svaku uslugu, a ne čuvati ih u nekoj datoteci. Ako odaberete istu lozinku za sve vaše usluge i potom se dogodi da zlonamjerni korisnici uspiju saznati vašu lozinku u jednoj usluzi, imat će pristup svim vašim računima u svim uslugama. Nadalje, važno je imati jake lozinke odgovarajuće dužine (tj. najmanje 8 znakova), sastavljenu i od malih i velikih slova, kao i brojki i nealfanumeričkih znakova.

 

Za više informacija, uključujući ideje za odabir jakih lozinki koje možete zapamtiti, pogledajte ovdje:

https://www.schneier.com/blog/archives/2014/03/choosing_secure_1.html

 

Imati različite lozinke za svaku uslugu i ne čuvati ih u datoteci pravilna je strategija za osiguravanje vlastitih računa. Uistinu, ako odaberete istu lozinku za sve vaše usluge i potom se dogodi da zlonamjerni korisnici uspiju saznati vašu lozinku u jednoj usluzi, imat će pristup svim vašim računima u svim uslugama. Nadalje, važno je imati jake lozinke odgovarajuće dužine (tj. najmanje 8 znakova), sastavljenu i od malih i velikih slova, kao i brojki i nealfanumeričkih znakova.

 

Za više informacija, uključujući ideje za odabir jakih lozinki koje možete zapamtiti, pogledajte ovdje:

https://www.schneier.com/blog/archives/2014/03/choosing_secure_1.html

 

Korištenje uvijek iste lozinke slaba je strategija čak i ako je tako lakše zapamtiti. Ako zlonamjerni korisnik zna ili može saznati vašu lozinku, on ili ona bi tada mogli imati pristup svim vašim računima. Preporučljivo je imati drugačiju lozinku za svaku uslugu, a ne čuvati ih u nekoj datoteci. Nadalje, važno je imati jake lozinke odgovarajuće dužine (tj. najmanje 8 znakova), sastavljenu i od malih i velikih slova, kao i brojki i nealfanumeričkih znakova.

 

Za više informacija, uključujući ideje za odabir jakih lozinki koje možete zapamtiti, pogledajte ovdje:

https://www.schneier.com/blog/archives/2014/03/choosing_secure_1.html .Pomažu i tako što drugima sprječavaju pristup vašim osobnim računima. Nažalost, zbog toga što koristimo toliko mnogo usluga teško je zapamtiti sve naše lozinke. 

Što bi bilo dobro učiniti u toj situaciji?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information