Koliko puta tjedno čitate članke o kibersigurnosti i hakiranju?


2::Dobronamjerni računalni stručnjaci.
2::Zlonamjerni računalni kriminalci.
3::Hakeri mogu biti i dobronamjerni računalni stručnjaci i zlonamjerni računalni kriminalci.

Odgovor je samo djelomično točan s obzirom da hakeri mogu biti i zlonamjerni. Zapravo, hakeri su osobe s razvijenim tehničkim vještinama koje posjeduju visok stupanj znanja, sposobni neovlašteno pristupiti zaštićenim sustavima i sredstvima. No, ovaj termin može imati drugačija značenja ovisno o kontekstu u kojem se upotrebljava. Uobičajena je razlika između dobronamjernih („white hat” - bijeli šešir) i zlonamjernih („black hat” - crni šešir) hakera ili između „dobrog hakiranja” (npr. za procjenu i testiranje sigurnosti) i „lošeg hakiranja” (npr. za kriminalne radnje). Obično, loše se hakere naziva krekerima (crackers). O tome se razmatra u izvještaju ENISA-e, dostupan ovdje: https://www.enisa.europa.eu/activities/stakeholder-relations/nis-brokerage-1/brokerage-model-for-network-and-information-security-in-education.

 

Odgovor je samo djelomično točan s obzirom da hakeri mogu biti i dobronamjerni. Zapravo, hakeri su osobe s razvijenim tehničkim vještinama koje posjeduju visok stupanj znanja, sposobni neovlašteno pristupiti zaštićenim sustavima i sredstvima. No, ovaj termin može imati drugačija značenja ovisno o kontekstu u kojem se upotrebljava. Uobičajena je razlika između dobronamjernih („white hat” - bijeli šešir) i zlonamjernih („black hat” - crni šešir) hakera ili između „dobrog hakiranja” (npr. za procjenu i testiranje sigurnosti) i „lošeg hakiranja” (npr. za kriminalne radnje). Obično, loše se hakere naziva krekerima (crackers). O tome se razmatra u izvještaju ENISA-e, dostupan ovdje: https://www.enisa.europa.eu/activities/stakeholder-relations/nis-brokerage-1/brokerage-model-for-network-and-information-security-in-education.

 

Odgovor je točan, s obzirom da hakeri mogu biti i dobronamjerni i zlonamjerni. Zapravo, hakeri su osobe s razvijenim tehničkim vještinama koje posjeduju visok stupanj znanja, sposobni neovlašteno pristupiti zaštićenim sustavima i sredstvima. No, ovaj termin može imati drugačija značenja ovisno o kontekstu u kojem se upotrebljava. Uobičajena je razlika između dobronamjernih („white hat” - bijeli šešir) i zlonamjernih („black hat” - crni šešir) hakera ili između „dobrog hakiranja” (npr. za procjenu i testiranje sigurnosti) i „lošeg hakiranja” (npr. za kriminalne radnje). Obično, loše se hakere naziva krekerima (crackers). O tome se razmatra u izvještaju ENISA-e, dostupan ovdje: https://www.enisa.europa.eu/activities/stakeholder-relations/nis-brokerage-1/brokerage-model-for-network-and-information-security-in-education.Iako su oboje popularne i često korištene riječi, izuzetno su važne u našem svakodnevnom poslovnom životu ili u slobodno vrijeme. 

Općenito govoreći, tko su hakeri?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information