Jednog dana dok ste provjeravali svoj sandučić elektroničke pošte, vidjeli ste da ste dobili poruku od prijatelja s kojim se niste čuli barem godinu dana.


3::Ne činite ništa s porukom - i, svakako ne kliknete na poveznicu.
1::Kliknete na poveznicu jer poznajete pošiljatelja, koji vam je prijatelj.
1::Kliknete na poveznicu samo ako vam izgleda pomalo poznato.

To je ispravna strategija. Niste se čuli s tim prijateljem neko vrijeme i ovo prilično nalikuje na pokušaj krađe identiteta (phishing) tako što je netko lukavo hakirao račun elektroničke pošte vašeg prijatelja i koristi ga za iskorištavanje povjerenja između vas i vašeg prijatelja. Klikom na poveznicu lako se može instalirati zlonamjerni program (malware). Činjenica da je adresa elektroničke pošte pošiljatelja adresa vašeg prijatelja ne znači nužno da je on pošiljatelj. Čak i ako vam se poveznica čini nekako poznatom, ne biste trebali kliknuti na nju (uzmite u obzir da prava poveznica možda nije ona koju vidite u poruci).

 

Štoviše, bilo bi dobro nazvati tog prijatelja; to neće pomoći samo da potvrdite pokušaj krađe identiteta (ili, u slučaju lažne uzbune, da razjasnite situaciju) nego će i upozoriti vašeg prijatelja o mogućem lukavom hakiranju njegova računa elektroničke pošte. Nadalje, to će upozoriti vašeg prijatelja o mogućnosti za nove pokušaje krađe identiteta (phishing) kroz uporabu njegove hakirane adrese elektroničke pošte.

 

To je nešto što ne biste trebali učiniti. Ova poruka prilično nalikuje na pokušaj krađe identiteta (phishing) tako što je netko lukavo hakirao račun elektroničke pošte vašeg prijatelja i koristi ga za iskorištavanje povjerenja između vas i vašeg prijatelja. Klikom na poveznicu lako se može instalirati zlonamjerni program (malware). Činjenica da je adresa elektroničke pošte pošiljatelja adresa vašeg prijatelja ne znači nužno da je on pošiljatelj. Štoviše, čak i ako vam se poveznica čini nekako poznatom, ne biste trebali kliknuti na nju (uzmite u obzir da prava poveznica možda nije ona koju vidite u poruci).

 

Točan je odgovor da ne biste trebali ništa činiti s tom porukom - i svakako ne kliknuti na poveznicu. Štoviše, bilo bi dobro nazvati tog prijatelja; to neće pomoći samo da potvrdite pokušaj krađe identiteta (ili, u slučaju lažne uzbune, da razjasnite situaciju) nego će i upozoriti vašeg prijatelja o mogućem lukavom hakiranju njegova računa elektroničke pošte. Nadalje, to će upozoriti vašeg prijatelja o mogućnosti za nove pokušaje krađe identiteta (phishing) kroz uporabu njegove hakirane adrese elektroničke pošte.

 

To nije ispravna strategija. Ova poruka prilično nalikuje na pokušaj krađe identiteta (phishing) tako što je netko lukavo hakirao račun elektroničke pošte vašeg prijatelja i koristi ga za iskorištavanje povjerenja između vas i vašeg prijatelja. Čak i ako vam se poveznica čini nekako poznatom, ne biste trebali kliknuti na nju (uzmite u obzir da prava poveznica možda nije ona koju vidite u poruci). Klikom na poveznicu lako se može instalirati zlonamjerni program (malware). Činjenica da je adresa elektroničke pošte pošiljatelja adresa vašeg prijatelja ne znači nužno da je on pošiljatelj.

 

Točan je odgovor da ne biste trebali ništa činiti s tom porukom - i svakako ne kliknuti na poveznicu. Štoviše, bilo bi dobro nazvati tog prijatelja; to neće pomoći samo da potvrdite pokušaj krađe identiteta (ili, u slučaju lažne uzbune, da razjasnite situaciju) nego će i upozoriti vašeg prijatelja o mogućem lukavom hakiranju njegova računa elektroničke pošte. Nadalje, to će upozoriti vašeg prijatelja o mogućnosti za nove pokušaje krađe identiteta (phishing) kroz uporabu njegove hakirane adrese elektroničke pošte.Kada ste je otvorili, u poruci je pisalo „Bok, molim te klikni ovdje http://shorturl.jhdsuyc.com, imam iznenađenje za tebe”. 

Što biste napravili u takvom scenariju?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information