Dok ste otvarali svoju elektroničku poštu dobili ste zanimljivu, ali i sumnjivu poruku od jedne tvrtke.


3::Mrežna krađa identiteta (phishing)
1::Špijunski programi (spyware)
2::Lažiranje (spoofing)

Odgovor je točan. Mrežnom krađom identiteta (phishing) napadač pokušava prikupiti korisnikove osobne podatke (poput lozinke i broja kreditne kartice) lažnim aplikacijama, lažnim SMS-ovima ili lažnim porukama elektroničke pošte koje se čine autentičnima. Napadač vas može tražiti da izravno dostavite svoje podatke (tj. odgovorom na poruku elektroničke pošte) ili posjetom web-mjestu koje predlaže. Nikada ne odgovarajte na poruku za koju se čini da joj je cilj krađa identiteta (phishing).

 

Za više informacija, vidi https://www.enisa.europa.eu/topics/national-csirt-network/glossary/phishing-spear-phishing

 

Odgovor nije točan. Radi se o zlonamjernim programima koji potajno prikupljaju podatke o korisnicima i njihovim aktivnostima kako bi ih koristili u marketinške svrhe, poput izrade profila korisnika ili ciljanog oglašavanja. Takvi programi često djeluju autentično i korisnik ih je svojevoljno instalirao, a zahtijevaju i zloupotrebljavaju ovlasti povrh i osim onih potrebnih za utvrđenu svrhu aplikacije. Točan odgovor među ponuđenima je mrežna krađa identiteta (phishing). Mrežnom krađom identiteta (phishing) napadač pokušava prikupiti korisnikove osobne podatke (poput lozinke i broja kreditne kartice) kroz lažne aplikacije, lažne SMS-ove ili lažne poruke elektroničke pošte koje se čine autentičnima. Napadač vas može tražiti da direktno dostavite svoje podatke (tj. odgovorom na poruku elektroničke pošte) ili posjetom web-mjestu koje predlaže. Nikada ne odgovarajte na poruku za koju se čini da joj je cilj krađa identiteta (phishing).

 

Za više informacija, vidi https://www.enisa.europa.eu/topics/national-csirt-network/glossary/phishing-spear-phishing

 

Odgovor nije točan; iako se može smatrati djelomice točnim. Lažiranje (spoofing) je situacija u kojoj se kibernapad provodi pružanjem lažirane usluge (npr. web-mjesta, mjesta na kojem je dostupna besplatna internetska mreža, „hotspot”) koja izgleda poput legitimne usluge. Adresa elektroničke pošte (tj. informacije o pošiljatelju prikazane u poruci) također mogu biti lažirane i to je često slučaj s neželjenom elektroničkom poštom (spam). No, točan odgovor među ponuđenima je mrežna krađa identiteta (phishing) pri kojoj napadač pokušava prikupiti korisnikove osobne podatke (poput lozinke i broja kreditne kartice) kroz lažne aplikacije, lažne SMS-ove ili lažne poruke elektroničke pošte koje se čine autentičnima. Napadač vas može tražiti da direktno dostavite svoje podatke (tj. odgovorom na poruku elektroničke pošte) ili posjetom web-mjestu koje predlaže. Nikada ne odgovarajte na poruku za koju se čini da joj je cilj krađa identiteta (phishing).

 

Za više informacija, vidi https://www.enisa.europa.eu/topics/national-csirt-network/glossary/phishing-spear-phishingU poruci je pisalo da ste „osvojili dobitak na lutriji” i tvrtka vas je zatražila specifične osobne i bankovne detalje kako bi mogli položiti veliku novčanu svotu na vaš bankovni račun. 

Ovakva elektronička pošta česti je tip kibernapada koji se zovu...

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information