Eräänä iltana kuulit uutistenlukijan kertovan internetin kautta leviävien ”bottiverkkojen” aiheuttamasta uhkasta.


1::Bottiverkot ovat eräänlaisia haittaohjelmia.
3::Joku voi ottaa tietokoneeni hallintaansa ja käyttää sitä laittomaan toimintaan, vaikka en tiedä, että järjestelmäni on saastunut.
2::En ehkä pysty käyttämään verkkopalvelua, jos se on bottiverkon saastuttama.

Ei pidä paikkaansa. Bottiverkot muodostuvat haittaohjelmien saastuttamista tietokoneista, joita voidaan omistajan tietämättä käyttää laittomaan toimintaan, kuten kyberrikollisuuteen. Haittaohjelmilla saadaan otettua tietokone hallintaan, ja bottiverkot ovat näiden ohjelmien saastuttamien koneiden verkostoja. Bottiverkot voivat aiheuttaa haittaa yrityksille, mutta niiden seuraukset kohdistuvat myös tavallisiin tietokoneiden käyttäjiin. Siksi oikea vastaus on, että rikolliset pyrkivät saamaan laitteesi (tietokone, matkapuhelin) hallintaansa ja käyttämään sitä laittomaan toimintaan, vaikka et tiedä, että järjestelmäsi on saastunut eli että se on osa bottiverkkoa.

Lisätietoa bottiverkoista saa seuraavasta ENISAn raportista:

 

https://www.enisa.europa.eu/publications/botnets-measurement-detection-disinfection-and-defence

 

Tämä on oikea vastaus. Bottiverkot muodostuvat haittaohjelmien saastuttamista tietokoneista, joita voidaan omistajan tietämättä käyttää laittomaan toimintaan, kuten kyberrikollisuuteen. Bottiverkot voivat aiheuttaa haittaa yrityksille, mutta niiden seuraukset kohdistuvat myös tavallisiin tietokoneen käyttäjiin. Siksi rikolliset pyrkivät saamaan laitteesi (tietokone, matkapuhelin) hallintaansa ja käyttämään sitä laittomaan toimintaan, vaikka et tiedä, että järjestelmäsi on saastunut eli että se on osa bottiverkkoa.

Lisätietoa bottiverkoista saa seuraavasta ENISAn raportista:

https://www.enisa.europa.eu/publications/botnets-measurement-detection-disinfection-and-defence

 

Tämä pitää osin paikkansa. Bottiverkot muodostuvat haittaohjelmien saastuttamista tietokoneista, joita voidaan omistajan tietämättä käyttää laittomaan toimintaan, kuten kyberrikollisuuteen. Niiden avulla voidaan estää palvelujen käyttö, mutta yleensä bottiverkon tarkoituksena on tuottaa paljon suurempaa vahinkoa. Bottiverkot voivat aiheuttaa haittaa yrityksille, mutta niiden seuraukset kohdistuvat myös tavallisiin tietokoneen käyttäjiin. Siksi oikea vastaus on, että rikolliset pyrkivät saamaan laitteesi (tietokone, matkapuhelin) hallintaansa ja käyttämään sitä laittomaan toimintaan, vaikka et tiedä, että järjestelmäsi on saastunut eli että se on osa bottiverkkoa.

Lisätietoa bottiverkoista saa seuraavasta ENISAn raportista:

https://www.enisa.europa.eu/publications/botnets-measurement-detection-disinfection-and-defenceVaikka niiden nimi voisi olla peräisin tieteisromaanista, ne ovat vakava ongelma monille käyttäjille. 

Mitä haittaa bottiverkoista voi olla sinulle?

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information