Μια μέρα, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων ακούσατε τον παρουσιαστή να αναφέρεται στη διαδικτυακή απειλή που συνιστούν τα δίκτυα υπολογιστών-ζόμπι, τα αποκαλούμενα «botnet».


1::Τα botnet είναι μια μορφή κακόβουλου λογισμικού.
3::Κάποιος θα μπορούσε να αποκτήσει τον έλεγχο του υπολογιστή μου και να τον χρησιμοποιήσει για παράνομες δραστηριότητες, χωρίς να αντιληφθώ ότι το σύστημά μου έχει προσβληθεί.
2::Μπορεί να μην έχω τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω μια ηλεκτρονική υπηρεσία εάν έχει επηρεαστεί από botnet.

Λάθος απάντηση. Τα botnet είναι δίκτυα μολυσμένων υπολογιστών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράνομες δραστηριότητες (π.χ. εγκλήματα στον κυβερνοχώρο) εν αγνοία του ιδιοκτήτη τους. Χρησιμοποιείται κακόβουλο λογισμικό για τον έλεγχο του υπολογιστή, και τα botnet είναι το δίκτυο των μολυσμένων υπολογιστών. Παρότι τα botnet μπορούν να πλήξουν εταιρείες, έχουν συνέπειες και για τους απλούς χρήστες. Επομένως, η σωστή απάντηση είναι ότι οι εγκληματίες μπορούν να επιχειρήσουν να αποκτήσουν τον έλεγχο των συσκευών σας (υπολογιστής, κινητό) και να τις χρησιμοποιήσουν για παράνομες δραστηριότητες, χωρίς εσείς να αντιληφθείτε ότι το σύστημά σας έχει προσβληθεί (δηλαδή ότι είναι μέρος ενός botnet).

Περισσότερες πληροφορίες για τα botnet παρατίθενται στην ακόλουθη έκθεση του ENISA:

 

https://www.enisa.europa.eu/publications/botnets-measurement-detection-disinfection-and-defence

 

Αυτή είναι η σωστή απάντηση. Τα botnet είναι δίκτυα μολυσμένων υπολογιστών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράνομες δραστηριότητες (π.χ. εγκλήματα στον κυβερνοχώρο) εν αγνοία του ιδιοκτήτη τους. Παρότι τα botnet πλήττουν εταιρείες, έχουν συνέπειες και για τους απλούς χρήστες. Επομένως, οι εγκληματίες μπορούν να επιχειρήσουν να αποκτήσουν τον έλεγχο των συσκευών σας (υπολογιστής, κινητό) και να τις χρησιμοποιήσουν για παράνομες δραστηριότητες, χωρίς εσείς να αντιληφθείτε ότι το σύστημά σας έχει προσβληθεί (δηλαδή ότι είναι μέρος ενός botnet).

Περισσότερες πληροφορίες για τα botnet παρατίθενται στην ακόλουθη έκθεση του ENISA:

https://www.enisa.europa.eu/publications/botnets-measurement-detection-disinfection-and-defence

 

Αυτό είναι εν μέρει σωστό. Τα botnet είναι δίκτυα μολυσμένων υπολογιστών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράνομες δραστηριότητες (π.χ. εγκλήματα στον κυβερνοχώρο) εν αγνοία του ιδιοκτήτη τους. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εμποδίσουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες· ωστόσο, ο σκοπός της δημιουργίας ενός botnet συνήθως είναι πολύ χειρότερος. Παρότι τα botnet πλήττουν εταιρείες, έχουν συνέπειες και για τους απλούς χρήστες. Επομένως, η σωστή απάντηση είναι ότι οι εγκληματίες μπορούν να επιχειρήσουν να αποκτήσουν τον έλεγχο των συσκευών σας (υπολογιστής, κινητό) και να τις χρησιμοποιήσουν για παράνομες δραστηριότητες, χωρίς εσείς να αντιληφθείτε ότι το σύστημά σας έχει προσβληθεί (δηλαδή ότι είναι μέρος ενός botnet).

Περισσότερες πληροφορίες για τα botnet παρατίθενται στην ακόλουθη έκθεση του ENISA:

https://www.enisa.europa.eu/publications/botnets-measurement-detection-disinfection-and-defenceΠαρότι το όνομα αυτό μοιάζει σαν να προέρχεται από βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα που πλήττει πολλούς χρήστες. 

Με ποιον τρόπο μπορούν να σας επηρεάσουν τα botnet;

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information