Croatia

Events

Mladež Hrvatskog foruma o upravljanju Internetom
Date: 01 Oct 2020

Godišnje okupljanje i dijalog o temama vezanim uz kibernetičku sigurnost i zaštitu djece na Internetu

Povodom obilježavanja Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti, Nacionalni CERT će provesti niz aktivnosti s ciljem podizanja razine svijesti hrvatskih građana o kibernetičkoj sigurnosti, s naglaskom na mrežnu i informacijsku sigurnost te promociju sigurnijeg korištenja interneta za sve korisnike. Ove godine Nacionalni CERT će se posebno usmjeriti na teme digitalnih vještina, kibernetičke higijene i digitalnog traga, Internet prevara i sigurnog rada od kuće.

2020. godina puna novih izazova pokazala je brojne jakosti, ali i slabosti digitalnog društva. Tijekom proljeća pokazalo se kako je održavanje visoke razine sigurnosti korisnika interneta te korištenje suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija od velike važnosti za održavanje gospodarskih i društvenih djelatnosti tijekom karantene i nemogućnosti korištenja fizičkih prostora uslijed stradanja od potresa. Od početka godine Nacionalni CERT je obradio 1.221 incident, odnosno 78,5% više u odnosu na cijelu 2018. godinu, odnosno 8,1% više u odnosu na cijelu 2019. godinu, kada su zabilježena 1129 incidenta. To možemo pripisati stalnom povećanju razine svijesti korisnika o informatičkoj sigurnosti te saznanja da u Hrvatskoj postoji tijelo koje se bavi kibernetičkim incidentima, čemu je doprinijela kampanja “Veliki hrvatski naivci”.

Broj ne-tehničkih računalnih incidenata vezanih uz prijevare građana, neželjene elektroničke poruke i uznemiravanje u stalnom su porastu. U prvih osam mjeseci 2020. godine broj phishing incidenata (vrsta socijalnog inženjeringa koja se odnosi na prijevare, kojima se služe zlonamjerni korisnici šaljući lažne poruke koristeći pritom postojeće internet servise) prešao je brojku od 530 incidenata i čini 43,7% od ukupnog broja svih incidenata u 2020. godini.

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.
We also use analytics. To opt-out from analytics, click for more information.

I've read it More information